HTML

ÖRÖMBOR

...vannak borok, csak úgy, de már léteznek borok, amelyek megkövetelik a figyelmed, és léteznek borok, amelyektől megnyílik az Ég. Ezek az Örömborok.

Friss topikok

  • oddbinsa: @nick:: Hálásan köszönöm! A cím ötletet is. :) (2015.08.18. 23:56) A MUSZÁJLUXUS TIPIKUS ESETE
  • mézesbandi: Kedves Hédi! Kedves Emlékeket idézett fel az útibeszámolójával. Anno, vagy tíz éve párommal végig... (2014.12.04. 17:41) ÚTINAPLÓ, 1. RÉSZ

Címkék

Adelaide (1) Akos Forczek (3) Amoureuses (1) aszú (2) Aubert de Villaine (1) Bakos Zoltán (1) Baron Thenard Jean Baptiste (1) Betsek (1) Bolyki (1) borgyűjtemény (1) borgyűjtés (1) Bouzy (1) Burgundia (2) Chalonnaise (1) Chambolle Musigny (1) Champagne (1) Chardonnay (1) Chateau dYquem (1) Clos St Hune (1) Csopak (1) David Duband (1) Demeter Zoltán (1) Domaine Baron Thenard (2) Domaine Comte Georges de Vogüe (1) Domaine David Duband (1) Domaine de la Romanée-Conti (6) dr. Mészáros Gabriella AIWS (1) DRC (4) Duband (4) Échézeaux (1) Egon Müller (8) Elzász (2) El Celler de Can Roca (1) Financial Times (1) Forczek Ákos (7) furmint (2) Givry (2) Grand-Échézeaux (2) Heimann Zoltán (1) Hennessy (1) Hungarian wine (1) Ifj. Heimann Zoltán (1) Ifj. Szepsy István (1) Istvan Szepsy (2) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (1) Jankovics Péter (7) Jásdi Attila (1) Jásdi István (1) Jean Trimbach (4) Kathrine Larsen (1) kékfrankos (1) Kollázs (1) La Revue du Vin de France (1) La Tache (1) Le Montrachet (1) London (4) luxusbor (1) Mád (2) Magyar Nemzet (1) Masters of Wine Institute (1) Montrachet (4) Mosel (1) Muzsla (1) olaszrizling (1) Peter Jankovics (2) Pinot Noir (4) Rajnai Rizling (2) rajnai rizling (1) Ribeauvillé (1) Richebourg (1) Romanée-Conti (3) Romanée-St-Vivant (1) Scharzhof (2) sommelier (1) Szekszárd (1) Szent Tamás (1) Szepsy (4) Szepsy István (7) Tallián Hedvig (6) The Drinks Business (1) Tokaj (3) Top Selection (11) Trimbach (1) Úrágya (3) Vogue (4) Vosne-Romanée (4) Winemakers Winemaker Award 2015 (1) Címkefelhő

Büszkén jelentem be, hogy a Top Selection az Egyesült Királyság Boutique Borkereskedője 2016 Díjban részesült, azaz megkapta a UK Boutique Merchant 2016 Award-ot. A presztízs értékű díjat a Sommelier Wine Award kifejezetten a Top Selection számára alkotta. Ezen elismerést a megbecsülés jól eső érzésével és alázattal fogadja a Top Selection egész csapata, és ezúton hálásan köszönjük mindenkinek, aki segített bennünket eljutni e mérföldkőhöz – írta ki facebook oldalára május 3-án este a londoni magyar borkereskedő Forczek Ákos, a Top Selection alapítója.

Az Imbibe Magazine által hat éve szervezett nagy bormegmérettetésen az Egyesült Királyság független sommelier-i vakteszten kóstolják a beküldött borokat. Fontos, hogy a versenyben részt vevő szakemberek nem lehetnek üzletileg semmilyen módon érintettek, azaz akinek borkereskedése van, vagy bármilyen módon képvisel borászatot az nem lehet bíráló. A borversenyre hatalmas bor- és italkereskedések több százas mintákkal neveznek. Természetesen több kategóriában zajlik az italok bírálata, melyből csak az árkategória ismert. A Top Selection a versenyre huszonöt tételt küldött és hét borát aranyéremmel, hét borát pedig ezüstéremmel ismerték el, benne két magyar sikerrel, egy Szepsy arannyal és egy Bolyki ezüsttel.

AZ ARANYÉRMESEK

Kanta, Egon Müller, Riesling 2009 (Adelaide Hills, Australia)

Parés Baltà, Blanc de Pacs, Penedès 2015 (Penedes, Spain)

David Traeger, Maranoa, Verdelho 2010 (Victoria, Australia)

Château de Fosse-Sèche, Arcane, Saumur Blanc 2014 (Burgundy, France)

Château de Fosse-Sèche, Eolithe, Saumur Rouge 2013 (Burgundy, France)

Szepsy, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2007 (Tokaj, Hungary)

Alves de Sousa, Quinta da Gaivosa 10-Year-Old Tawny Port (Douro, Portugal)

 

AZ EZÜSTÉRMESEK

Schätzel, Heiligenbaum, Riesling 2012 (Rheinhessen, Germany)

Domaine Testut, Rive Droite, Chablis 2014 (Chablis, France)

Campaperi, Rosso di Montalcino 2013 (Tuscany, Italy)

Bolyki, Egri Bikavér 2013 (Eger, Hungary)

Château Edmus, St-Emilion Grand Cru 2012 (St Emilion, France)

Aldonia, VME 2013 (Rioja, Spain)

Villa Mattielli, Valpolicella Ripasso 2013 (Veneto, Italy)

A piciny, mindössze tíz fős stábbal dolgozó Top Selection csapata monstrum borkereskedéseket lepipálva diadalmaskodott boraival, ez késztette a bíráló sommelier-ket arra, hogy külön díjkategóriát hozzanak létre a számukra, melyet a London Wine Fair-en adtak át.

akos_iwf_sommelier_dij_k.jpg

Chris Losh a verseny elnöke, Forczek Ákos és Jean Pierre Rabaste üzlettárs

A napjainkban érzékelhető piaci polarizációban megnyilvánuló extrémitást példázza a díjátadás napján nyilvánosságra hozott hír, hogy a brit piacon több mint harminc éve működő és meghatározó borkereskedést a Bibendumot felvásárolta 60 millió angol fontért a 17.000 hotelt, bárt és éttermet kiszolgáló 200 millió font értékű angol alapítású Conviviality Plc.

sommelier_wine_awards_k.jpg

A díj

E nagy halak dominálta térben diadalmaskodott a kis Top Selection Ltd. Természetesen megkérdeztük Forczek Ákost, hogy miként fogadta a különleges elismerést. "Épp egy kirándulás hóviharából a szállodába visszatérve jutott el a hír hozzám.  Nem találtam szavakat egy ideig, amikor a kollégáim felhívtak, pedig nem jellemző rám, hogy ne tudnék bármikor szónoklatot tartani.  Megilletődöttségem után aztán persze elindult a gondolatfolyam, és nekiszegeztem a kollégáimnak, hogy az a baj ezzel az örömmel, hogy eztán minden évben meg kell nyerni a díjat. De komolyra fordítva a szót, egyáltalán nem túlzok, ha kijelentem, történelmet írtunk azzal, hogy önálló kategóriát hoztak létre miattunk. London éttermeinek sommelier-it ezerötszáz borkereskedés bombázza a borajánlataival. Ezen a piacon kell nekünk immáron tizenöt éve helyt állnunk. A UK Boutique Merchant 2016 Award létrehozása és kiérdemelése nem csak nekünk komoly visszajelzés, de a világ különböző borrégióiból velünk dolgozó borászatok számára is megerősítés, hogy jó úton járunk."  A Bibendum akvizícióra reagálva elárulta a cégalapító, hogy évekkel ezelőtt a piemonti Ceretto és a kaliforniai Calera a Top Selection-ért hagyta ott a Bibendumot. "Határtalanul boldog vagyok" – zárta összegzését a kiskunhalasi születésű borkereskedő Forczek Ákos.

Tallián Hedvig

Címkék: London Szepsy Bolyki Forczek Ákos Top Selection

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orombor.blog.hu/api/trackback/id/tr118688566

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tallián Hedvig: Műfajteremtő magyar diadal Londonban 2016.05.05. 14:39:01

A piciny, mindössze tíz fős stábbal dolgozó Top Selection csapata monstrum borkereskedéseket lepipálva diadalmaskodott boraival, ez késztette a bíráló sommelier-ket arra, hogy külön díjkategóriát hozzanak létre a számukra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása