HTML

ÖRÖMBOR

...vannak borok, csak úgy, de már léteznek borok, amelyek megkövetelik a figyelmed, és léteznek borok, amelyektől megnyílik az Ég. Ezek az Örömborok.

Friss topikok

  • oddbinsa: @nick:: Hálásan köszönöm! A cím ötletet is. :) (2015.08.18. 23:56) A MUSZÁJLUXUS TIPIKUS ESETE
  • mézesbandi: Kedves Hédi! Kedves Emlékeket idézett fel az útibeszámolójával. Anno, vagy tíz éve párommal végig... (2014.12.04. 17:41) ÚTINAPLÓ, 1. RÉSZ

Címkék

Adelaide (1) Akos Forczek (3) Amoureuses (1) aszú (2) Aubert de Villaine (1) Bakos Zoltán (1) Baron Thenard Jean Baptiste (1) Betsek (1) Bolyki (1) borgyűjtemény (1) borgyűjtés (1) Bouzy (1) Burgundia (2) Chalonnaise (1) Chambolle Musigny (1) Champagne (1) Chardonnay (1) Chateau dYquem (1) Clos St Hune (1) Csopak (1) David Duband (1) Demeter Zoltán (1) Domaine Baron Thenard (2) Domaine Comte Georges de Vogüe (1) Domaine David Duband (1) Domaine de la Romanée-Conti (6) dr. Mészáros Gabriella AIWS (1) DRC (4) Duband (4) Échézeaux (1) Egon Müller (8) Elzász (2) El Celler de Can Roca (1) Financial Times (1) Forczek Ákos (7) furmint (2) Givry (2) Grand-Échézeaux (2) Heimann Zoltán (1) Hennessy (1) Hungarian wine (1) Ifj. Heimann Zoltán (1) Ifj. Szepsy István (1) Istvan Szepsy (2) Istvan Szepsy junior (1) Jancis Robinson MW (1) Jankovics Péter (7) Jásdi Attila (1) Jásdi István (1) Jean Trimbach (4) Kathrine Larsen (1) kékfrankos (1) Kollázs (1) La Revue du Vin de France (1) La Tache (1) Le Montrachet (1) London (4) luxusbor (1) Mád (2) Magyar Nemzet (1) Masters of Wine Institute (1) Montrachet (4) Mosel (1) Muzsla (1) olaszrizling (1) Peter Jankovics (2) Pinot Noir (4) Rajnai Rizling (2) rajnai rizling (1) Ribeauvillé (1) Richebourg (1) Romanée-Conti (3) Romanée-St-Vivant (1) Scharzhof (2) sommelier (1) Szekszárd (1) Szent Tamás (1) Szepsy (4) Szepsy István (7) Tallián Hedvig (6) The Drinks Business (1) Tokaj (3) Top Selection (11) Trimbach (1) Úrágya (3) Vogue (4) Vosne-Romanée (4) Winemakers Winemaker Award 2015 (1) Címkefelhő

Incselkedés és elegáns méltóság, azaz még véletlenül sem a kezdők bora a Pinot Noir. Pláne nem az, ha Burgundiából a fajta szülőföldjéről származik. Kifinomultság, alázat, türelem, tudás és nem utolsósorban szenvedély is szükséges a fajta értékeléséhez. Különösen, ha azokról a borokról van szó, melyeket a minap egy kiművelt szájú társaság kóstolt.

E nem hétköznapi borestnek a hazai értő közönség almamáterének számító Borkollégium adott otthont, február 23-án egy télvégi szürke hétfő estén. A Burgundia testközelből című kóstolóra a ház asszonya dr. Mészáros Gabriella AIWS és Jankovics Péter a Top Selection Kft - a DRC borok hivatalos magyarországi forgalmazója – ügyvezetője szervezésében került sor. Céljuk a Burgundia kínálta magasiskola borainak értő körben történő megtapasztalása volt.  

burgundia_pasaret_teljes_borsor_kkkk.jpg

Kóstolás előtti pillanatban a borsor 

Mészáros Gabriella az est megnyitásakor megjegyezte „Végre sikerült szakítani azzal a nem szerencsés hagyománnyal, mely az utánozhatatlan és elérhetetlen borokat messzi távolságba helyezte mindennapjainkból. E nem hétköznapi testközeli élmény ezúttal a Pinot Noir igaz lelkületének megismerésére ad lehetőséget a tizennégy megjelent kóstoló számára.”

Jankovics Péter kiemelte, külön öröm számára az, hogy e borok nem gyűjtők pincéiben várják, hogy kinyíljanak és nem is aukciós házak kikiáltására várnak, hanem több értő száj egyszerre élheti meg e borok nagysága nyújtotta élményt.

Az exkluzív kóstoló természetesen zárt körben zajlott és a tizenkét tételes sor testközeli megtapasztalása komoly belépő díjjal párosult. Négy pincészet a Domaine Baron Thenard, a Domaine David Duband, a Domaine Comte George de Vogüé, és a Domaine de La Romanée-Conti borait öntötték a poharakba.

A Thenard család kétszázötven éve vetette meg lábát Givryben. Egyébként a borvidék arany részén ezen belül is a vágyott Montrachet-ban egy tagban két hektárt tudhatnak a magukénak. A ráhangoló borok után, itt, a Givry-jükkel indult a sor.

David Duband nem beleszületett egy nagy múltú birtokba, hanem egy, az apja által nekiszegezett kérdésre igent mondva, maga építette fel pincészetét. La Revue du Vin de France háromcsillagos borászatai közé tavaly került be ez az újhullámos fenegyerek. Pincészetéből öt bor nyílt ki az est folyamán.

A Domaine Comte George de Vogüé több mint ötszáz éves múlttal és két grand cru dűlővel is dicsekedhet. Kimagasló pincészetté 1990 táján a gyökeres minőségi változások érdekében meghozott döntések után váltak. Három borral szerepeltek a sorban.

A Domaine de La Romanée-Conti a borvilág vágyott bor-műkincseit termelő kultikus pince nem csupán a borvilág legmagasabbra pozicionált italait kínálja, melyek biodinamikus termesztéssel születnek, de több mint másfél évezrednyi múltba is képes e pince visszavezetni történetét. Három tételük koronázta meg a kóstolót. Íme a borsor:

Baron Thenard Givry Rouge 1er Cru Les Bois Chevaux 2009

David Duband Chambolle-Musigny 1er Cru Les Gruenchers 2011

David Duband Charmes-Chambertin 2011

David Duband Nuits-Saint-Georges 2010

David Duband Chambolle-Musigny 2010

David Duband Clos de Vougeot 2010

Domaine Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny 2011

Domaine Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny 1er Cru 2011

Domaine Comte Georges de Vogüé Musigny Vieilles Vignes 2011

Domaine de La Romanée-Conti Vosne-Romanée 1er Cru 2008

Domaine de La Romanée-Conti Vosne-Romanée 1er Cru 2006

Domaine de La Romanée-Conti Grands Échézeaux 2009

drc_premier_2008_k.jpg

A borok nagyszerű állapotban bizonyították Burgundia különlegességét. Kóstolási jegyzetekkel nem szolgálhatok, nem akarom elmagyarázni azt, ami megtapasztalás nélkül felfoghatatlan. Konklúzióként elmondható, hogy egy emberként tette le a társaság a voksát a Domaine de La Romanée-Conti Vosne-Romanée 2006-os premier cru-je, mint adott időpillanatban legjobban tetsző tétel mellett, ugyanakkor a grand cru-k magabiztosan hozták a tőlük elvárt mély komplexitást, utánozhatatlan egyediséget és évtizedes potenciált. E sorok írója pedig még annyit fűzne hozzá az élményhez, hogy a selymes savakból, gyümölcsökből és felkavart sűrű avarillatból kibomló igézet régmúlt időkbe vitte képzeletét. Női kacajok, incselkedéssel átszőtt fájdalom és bujasággal dús boldogság egyszerre villantak ki a poharakból, és a megigézett képzelet horizontján messzi földek meghódítására induló lovagok árnyképe is felderengett…

A szervezők újabb kóstolót ígérnek.

Tallián Hedvig

Címkék: Vogue Pinot Noir Jankovics Péter Burgundia Top Selection Domaine de la Romanée-Conti Duband DRC Montrachet Grand-Échézeaux Vosne-Romanée dr. Mészáros Gabriella AIWS Domaine Baron Thenard Domaine David Duband

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orombor.blog.hu/api/trackback/id/tr487262627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása